joi, 21 ianuarie 2010


Avatar” te ajută să-ţi descoperi problemele de vedere !




     Filmul “Avatar” a ajuns un subiect de discuţie nu doar în domeniul cinematografiei, cu cele două Globuri de Aur obţinute sau cu încasările record pe care le-a avut încă din primele zile de la lansare, ci şi în medicină.

     Pelicula lui James Cameron a ridicat noi întrebări în domeniul oftalmologiei, în contextul în care vizionarea filmului se desfăşoare în cinematografele IMAX şi 3D din întreaga lume.
     Ba mai mult de atât, site-ul hothardware.com prezintă “Avatar” ca un nou instrument care te ajută să-ţi identifici posibilele probleme de vedere pe care le ai.
     Toţi care au vizionat pelicula lui James Cameron a făcut-o într-un cinematograf IMAX sau 3D. Însă, odată ajunşi în sală, mulţi nu şi-au dat seama pentru ce s-a făcut marele tam-tam în jurul filmului, tocmai pentru că nu au capacitatea de a vedea 3D.

     Aceste persoane suferă de hipersensibilitate vizuală la mişcare, o afecţiune apărută în timpul vizionării unui film 3D, cu numeroase efecte speciale, precum “Avatar”. Afecţiunea se manifestă prin ameţeală, senzaţie de vomă şi durerile de cap.



Cum este posibil?

     Filmul 3D prezintă, de fapt, două imagini pe un singur ecran, fiecare dintre ele fiind văzută de un singur ochi în parte. Ochelarii speciali, care în anii ’50 aveau două lentile de culori diferite (roşu şi albastru), ajută spectatorii să vadă clar, permiţând creierului să suprapună cele două imagini pentru a crea efectul în relief - 3D .




     Dar nu toţi oamenii percep corect imaginea, creierul lor neputând efectua această suprapunere a imaginilor, explică specialiştii din cadrul “College of Optometrists in Vision Development” (COVD), din SUA.

56% din persoanele între 18 şi 38 de ani au probleme în vizionarea filmelor 3D

     Astfel, imaginea iniţială înceţoşată nu este corectată prin punerea ochelarilor speciali. În condiţiile în care “Avatar” a fost conceput pentru a fi văzut în versiunea 3D, spectatorii cu asemenea probleme de vedere se vor confrunta cu disconfort ocular şi dureri de cap.
     Specialiştii COVD atrag atenţia că numărul oamenilor care nu dispun de capacitatea de a vedea 3D este relativ mare: 56% din persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 şi 38 de ani prezintă astfel de probleme în vizionarea peliculelor 3D, iar 5% din populaţia globului, pur şi simplu, nu poate vedea filmul.


0 comentarii:

 

Green Tis Template by Totul despre Blogger